Перперикон!


Перперикон - светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на една скала, която се намира на върха на един хълм. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали, в долина дълга 10 km и широка 3–4 km (ок. 300–370 m над мр), през която тече златосъдържащата Перперишка река. Перперикон се намира на дясния бряг на Перперек-река, над селото Горна Крепост.
Перперикон е археологически комплекс, състоящ се от: голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през Каменната ера, паметници от Античността и средновековна крепост. При траките то е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живяли римляни, готи, византийци и българи. Храмът на древния град е посветен вероятно на тракийския-световен бог Загрей.
Името му е свързано със златните монети перпера известни и като златица в средновековна България. Счита се, че това е епископският град, в който Никита Ремесиански е покръстил бесите и им е дал създадената от него тракийска азбука и християнско богослужение на тракийски език.